Helsingin Suunnistajien Firmaliiga alkoi keväällä 1977. Vuosina 1977-1980 Reimo Uljas oli Firmaliigan vastuuhenkilö ja vuosina 1981-1983 Jouko Koivula.
Vuosina 1984-1994 Atso Mäkinen kehitti Firmaliigan pitkälle siihen muotoon, mitä se on vieläkin. Atso on myös huolellisesti dokumentoinut kartat, radat ja tulokset. Vuoden 1984 Firmaliigassa oli mukana 51 kpl kolmijäsenistä joukkuetta. Alkuun joukkueet keväällä jaettiin kahteen sarjaan (A-sarja aktiivit ja B-sarja kuntoilijat), joissa oli tarpeen mukaan useampi lohko, joihin joukkueet arvottiin. Kevään tulosten perusteella joukkueet jaettiin uudelleen kummassakin sarjassa niin, että parhaat joukkueet olivat A1-lohkossa, seuraavaksi parhaat A2-lohkossa ja niin edelleen. Vuodesta 1989 asti on lohkojako ollut nykyisen kaltainen. Lohkoja on A, B, C, D , E jne. Syksyn ja kevään tulosten perusteella lohkojen parhaat nousevat ylempään lohkoon ja viimeisiksi jääneet putoavat yhtä lohkoa alemmas.
Alusta saakka joukkueiden paremmuus on perustunut pistelaskentaan (eikä yhteisaikoihin) ja pistelaskenta on sellainen, että onnistunut suunnistussuoritus tuo aina joukkueelle pisteitä. Alkuun kukin joukkue otteli kullakin kierroksella muutamaa muuta joukkuetta vastaan. Pisteet laskettiin niin, että voittajajoukkue sai 2 pistettä ja tasapelistä kumpikin joukkue sai 1 pisteen. Joukkueiden välinen paremmuus ratkaistiin joukkueiden kuuden suunnistajan järjestyksen perusteella niin, että paras sai 6 pistettä, seuraava 5 pistettä jne.
Alkuvuosina Firmaliiga järjestettiin iltarastien kanssa samaan aikaan maanantai-iltaisin, mutta vuodesta 1991 alkaen Firmaliigalla on ollut oma vakioiltansa eli tiistai.
Tuloslaskentaa on Firmaliigassa hoidettu alusta saakka tietokoneilla. Atso kehitti Commodore 128-ohjelmat heti alkuun. Atso säilytti konetta tietenkin pitkään ja pelkästään Firmaliigan tuloslaskentaa varten. Tuloksia lähetettiin alussa postitse, mutta 1980-luvun lopulta asteittain siirryttiin lähettämään tulokset yrityksiin telefaxilla. Ihan reaaliaikaiseen tuloslaskentaan on vaikea päästä, koska joukkueiden jäseniä ei tarvitse ilmoittaa etukäteen. Tavoitteena on kuitenkin ollut, että keskiviikkona aamukahvia firmassa juotaessa voitaisiin samalla jutella tuloksista.
Vuonna 1995 Firmaliigan järjestäminen siirtyi iltarastijaoston vastuulle. Ihan koko ajan mukana ovat olleet Synnöve Miettinen, Maija Salmi ja Jussi Rajamäki, jonka vastuulle tuloslaskenta ja ”asiakas”-kontaktit siirtyivät. Firmaliigan järjestelyihin tarvitaan toistakymmentä ihmistä, joten vuosien varrella ovat monet ihmiset olleet mukana firmaliigan hommissa: pysäköinnissä, maalissa, lähdössä, infossa, ratamestareina jne.
Emit-leimauksen myötä Firmaliiga siirtyi uuteen aikaan vuonna 1998. Emit-leimaukseen siirryttiin kertarysäyksellä ja emitillä hoidettiin alusta alkaen sekä ajanotto että leimojen tarkistus. Internetin yleistymisen myötä telefaxien lähetys väheni asteittain ja lopetettiin kokonaan vuonna 1999.
Uutta pistelaskentaa mietittiin pitkään. Toisaalta haluttiin järjestelmä, jossa onnistunut suunnistussuoritus tuo joukkueelle pisteitä ja kannustaa myös aloittelijoita mukaan. Toisaalta haluttiin entistä selkeämpi ja yksinkertaisempi systeemi. Niinpä vuonna 2003 siirryttiin nykyiseen systeemiin, jossa joukkueessa on enintään 4 jäsentä, joista kolme parasta tuo joukkueelle pisteitä. Lohkon voittaja saa 90 pistettä, seuraavat 89, 88 jne ja viimeinenkin yleensä noin 20 pistettä.
Vaikka tekniikka on kehittynyt, on kuitenkin pidetty kiinni tietyistä perinteistä. Kovasti työllistävä ”tulosnaru” oli pitkään käytössä, koska osanottajat niin halusivat. Vuonna 2009 otettiin sekä firmaliigassa että iltarasteilla käyttöön tuloslaskenta tietokoneella jo kisapaikalla. Niinpä ns alustavat tulosluettelot saadaan tulostettua paperille jo kisapaikalla. Tosin kilpailijoiden nimissä saattaa olla puutteita ja virheitä, koska kaikkia muutoksia ei ehditä saman tien rekisteröidä tietokoneelle. Seuraavan päivän aikana yleensä saadaan lopulliset tulosluettelot ja joukkueiden pistetaulukot nettiin.
Vuoden 2016 alusta siirryttiin firmaliigassa “uuteen aikaan”. Vanhat vastuuhenkilöt (Synnöve, Maija ja Jussi) pääsivät lopultakin eläkkeelle. Uusilla toimijoilla on kosolti hyviä ideoita ja niistä osa toteutunee jo heti kevään 2016 kuluessa.
Firmaliigan suosio on edelleen niin suuri, ettei sitä juuri voi mainostaa, koska kovin paljon suurempaa tapahtumaa ei pystytä järjestämään (mm parkkipaikkojen puutteen vuoksi). Kun viime vuosina joukkueiden määrä on ollut noin 100 ja firmaliigan yhteydessä on ollut mahdollisuus myös kuntosuunnistukseen, on osanottajia ollut firmaliigatapahtumassa 350 – 450.
Firmaliigan (historiallisetkin) tulokset löytyvät valikon kohdasta Tulokset