Firmaliiga

Tällä sivulla: Firmaliigan esittely (kilpailut, joukkueet, lohkot, pistelasku, lähtöajat, ajanotto), Kuntosuunnistus, Yleiset ohjeet osallistujille, Tiedotteet sähköpostiin, Palaute ja yhteystiedot

Firmaliigan esittely

Firmaliiga on rennon kisahenkinen tapahtumasarja: oikean suunnistuskisan haasteet mutta joustavammat järjestelyt. Firmaliigan radat ovat Iltarasteja haastavammat, koska

 • joukkueen menestyminen tuo (ehkä) painetta omaan suoritukseen
 • kisatapahtuman luonne: lähtö aikamerkillä, kartta vasta lähtöhetkellä, kartalla vain oma rata ja omat rastit
 • Firmaliigan ratamestarit panevat parastaan kunkin tapahtuman maastoon, jokainen rata taitotasonsa mukaan

Firmaliigan tärkeimpiä perinteitä ovat hyvät maastot, haastavat radat, kisahenkisyys ja yhteisöllisyys. Jokaisessa tapahtumassa pääsemme nauttimaan suunnistuksesta parhaimmillaan, yhdessä lajitoverien kanssa. Jotta ensitutustumisesi Firmaliigaan olisi mahdollisimman miellyttävä, toivon että perehdyt tapahtumakohtaisiin sekä yleisiin ohjeisiin.

Kilpailut

Firmaliigassa on kaksi kautta: kolme kilpailua keväällä (kevätkausi) ja kolme syksyllä (syyskausi). Ilmoittautuminen Firmaliigaan koskee molempia kausia. Joukkueen sijoitus lohkossa määräytyy kauden yhteispisteiden mukaan.

Tapahtumat toteutetaan tiistai-iltaisin ja sisäänkirjautuminen alkaa kello 16:30. Lähdöt aukeavat klo 17:00 ja lähtöaika jatkuu klo 19:ään. Maali auki klo 20.00:een. Tapahtumakohtaisia muutoksia voi tulla.

Joukkueet

Firmaliiga on tarkoitettu neljän hengen yritysjoukkueille. Osanotto-oikeus on joustava eli joukkueen kokoonpano voi vaihdella eri kisoissa, mutta samassa kisassa henkilö voi osallistua vain yhteen joukkueeseen. Kunkin kisan tuloksissa huomioidaan joukkueen kolme parasta suunnistajaa.

Muutkin joukkueet pääsevät mukaan, mutta ne eivät saa käyttää firmojen nimiä. Myös kuntoilijat voivat osallistua Firmaliigan tapahtumiin mutta heitä ei huomioida pistelaskussa.

Lohkot

Joukkueet on jaettu useampaan eri lohkoon, joissa ratojen pituudet ja vaativustasot vaihtelevat. Lohkojen nimet ovat:A, B, C, D, E, F ja ratapituudet ovat noin 6 km, 5.5 km, 5 km, 4.5 km, 4.0  ja 3.5 km.

Kauden yhteispisteiden perusteella kunkin lohkon kolme parasta nousee lohkoa ylemmäs ja huonoimmat vastaavasti putoavat alemmas. Harkintaa tässäkin kuitenkin käytetään, ainakin A-lohkon kohdalla. Uudet joukkueet pääsevät mukaan alimpaan lohkoon tai perustelemalla ylempiinkin lohkoihin, jos niissä on tilaa.

Pistelasku

Joukkueelleen tuovat pisteitä joukkueen kolme parasta suunnistajaa. Kuntoilijoita ei oteta huomioon pistelaskennoissa.

Kussakin lohkossa on 10-25 joukkuetta. Osanottajat tuovat pisteitä joukkueelleen seuraavasti. Lohkon voittaja saa 100 pistettä, kakkonen 99, kolmonen 98 jne ja viimeinenkin saa noin 20 pistettä (jos suoritus on hyväksytty). Hylätystä suorituksesta saa 1 pisteen. Joukkueen paremmuus perustuu kolmen kisan pistesummaan.

Tasapistetilanteissa verrataan näiden joukkueiden paremmuutta kisakohtaisesti. Yksittäisessä kisassa se joukkue on parempi, joka on saanut joukkueena enemmän pisteitä. Mikäli kauden keskinäiset voitot menevät tasan, ratkaisee ensimmäisen kisan pistemäärä; jos sekin on sama, toisen kisan pistemäärä; jos edelleen tasan, kolmannen kisan pistemäärä.

Lähtöajat

Lähtöajat ovat vapaasti valittavissa välillä 17.00 – 18.30 (tapahtumakohtaisia poikkeuksia on) kuitenkin niin, että samalle radalle lähtevien välillä pitää olla 1 minuutti (tai ruuhka-aikana 30 sekuntia) ja saman joukkueen suunnistajien välillä 3 minuuttia (2 muuta suunnistajaa). Maali ja ajanotto suljetaan 20.00. (joissain poikkeustapauksissa klo 20:30) Tämän jälkeen maaliin saapuneet hylätään.

Ajanotto

Leimaus- ja ajanottojärjestelmänä on Emit. Kisajoukkueissa juoksevat voivat halutessaan käyttää emit-tarkistuslipukkeita. Lipukkeita ja teippiä kiinnityksen varmistamiseen on saatavissa molemmissa lähdöissä. Tarkistuslipukkeen leimausjäljet voidaan tutkia maalissa, mikäli emit-kortti ei ole tallentanut sähköisiä leimaustietoja oikein. Ajanotolle ei ole varajärjestelmää. Samaa emit-korttia saa käyttää vain yhden kerran yhden kilpailun aikana.

Kuntosuunnistus

Firmaliigaan voi osallistua myös kuntosuunnistajana ilman joukkuetta annettuja lähtöaikoja noudattaen. Kuntosuunnistus tapahtuu FL:n radoilla, joista voi valita omalle kuntotasolle ja käytettävälle ajalle sopivan. Maksu tapahtuu kuten Iltarasteille IR maksutavat. Omatoimisuunnistusmahdollisuutta tapahtuman jälkeen ei ole. Pistelaskussa kuntoilijoita ei huomioida.

Yleiset ohjeet osallistujalle

Valmistautuminen

 • Tarkista kisan osallistujalistasta omat ja joukkueesi tiedot sekä lohko (eli rata A/B/C/D/E/F). Osallistujalista on jokaisen kilpailun ohjesivulla.
 • Ilmoittautuminen kisapaikalla on sujuvinta silloin, kun joukkueesi yhteyshenkilö on rekisteröinyt juoksijat ja emit-numerot etukäteen verkkolomakkeella (Viimeistään kisaa edeltävä maanantaina kello 20 mennessä). Tämän jälkeen muutokset tiistai kello 12:00 asti sähköpostilla (osoite kisasivulla), jonka jälkeen paikan päällä. Joukkueen kokoonpanoa voi muuttaa kisojen välillä.
 • Tutustu tarkasti kisakohtaisiin saapumisohjeisiin ja ajo-ohjeisiin
 • Lähtöpaikkoja on kaksi. Lähtö 1 eli lyhyet radat DEF ovat yleensä lähempänä tapahtumakeskusta. Lähtö 2 eli pitkät radat ABC ovat kauempana. Katso kisakohtaisista ohjeista lähtöjen sijainnit ja suuntaa omaasi.
 • Osanottajat kirjautuvat sisään lähtöautomaatilla tapahtumapaikalla. Jos automaatti ei tunnista suunnistajaa, hän ilmoittautuu vieressä olevalle vaunulle. 
 • Jos sinulla ei ole omaa Emit-korttia, saat lainakortin vaunusta.

Lähtö

 • Sisäänkirjautuminen klo 16:30 alkaen. Lähdöt tapahtuvat 17:00 ja 19:00 välillä. (Maali suljetaan ja ajanotto päättyy 20:00.)
 • Lähdössä on saatavissa emit-tarkistuslipukkeita rastileimojen varmennukseen.
 • Siirry ratasi mukaiseen lähtöjonoon.
 • Lähtö tapahtuu tasaminuutein kellon äänimerkin mukaan (ruuhka-aikana 30 sek).
 • Ensimmäisellä piippauksella sijoita emit-korttisi nolla-leimasimeen ja pidä se paikallaan.
 • Viidennellä kellon piippauksella (pidempi) nosta korttisi, ota kartta ratasi mukaisesta ämpäristä ja suuntaa kohti K-pistettä. Onnea matkaan!

Maali ja toiminta suorituksen jälkeen

 • Maaliviivalla teet maalileimauksen. Leimauksen  jälkeen siirry eteenpäin maalitoimitsijan luo, hän lukee Emit-korttisi tiedot tulosohjelmaan, varmistaa nimesi ja ratasi sekä kertoo ajan ja suorituksen hyväksynnän.
 • Palauta mahdollinen laina-Emit maalitoimitsijalle.
 • Tulokset näet online-palvelusta verkossa. Maalin toimitsijat auttavat mahdollisten virheleimausten selvittelyssä. Epäselvyydet, ota yhteyttä jyrki.louhi@helsinginsuunnistajat.fi
 • Maali suljetaan kello 20:30. Samalla alkaa rastilippujen ja -leimasinten keruu pois maastosta.

Hyväksi havaittua

 • Tarkista rastikoodit ja varmista että kävit oman ratasi rastilla — joukkue kiittää hyväksytystä tuloksesta. Eri ratojen rasteja on lähekkäin kaikissa kisoissa.
 • Käytä emit-tarkistuslipuketta. Vanhat emit-kortit eivät tee aina luotettavaa leimausta, joskus eivät uudetkaan.
 • Katso ohjeet ja ratamestarin vinkit ennen kisaa. Varaudu siirtymiin ja käytä kimppakyytiä ahtaissa kisapaikoissa.
 • Online-tulospalvelusta näet myös joukkueiden pistetilanteen heti kisapaikalla. Omasta tuloskortista näet suoraan virheisiin kuluneen ajan oman suoritustasosi mukaan laskettuna. 

Tiedotteet sähköpostiin

Lähetämme Firmaliigan tiedotteet sähköpostilla joukkueiden yhteyshenkilöille sekä tiedotteen erikseen tilanneille. Voit tilata Firmaliigan tiedotteet suoraan omaan sähköpostiisi tästä linkistä. Firmaliigan tulevia tapahtumia voi seurata Firmaliiga Facebookissa.

Palaute ja yhteystiedot

Anna palautetta ja auta meitä kehittämään Firmaliigaa Palautelomake

 • Firmaliigan yhteyshenkilö Jorma Erkkilä, p. 040 510 6205 jorma.erkkila@helsinginsuunnistajat.fi
 • Tulospalvelun vastaava: Jyrki Louhi, jyrki.louhi@helsinginsuunnistajat.fi