Firmaliiga poikkeusohjeet 2020 syksy

Tälle sivulle on koottu ohjeet Firmaliigaan syksyyn 2020. Poikkeustilanteen vuoksi muutokset aikatauluun ja ohjeisiin ovat mahdollisia, muutoksista ilmoitetaan Firmaliigan pääsivulla.

Kisakohtaiset ohjeet kuhunkin maastoon, ratamestarin vinkit ja tarkemmat tiedot löytyvät jokaisen kisan omalta sivulta:

Kisat käydään hybridi-muodossa: kisatapahtuma tistai-iltana (lähdöt 16:30-18:30) sekä omatoiminen suunnistus keskiviikosta lauantai-iltaan asti (tulospalvelu sulkeutuu 22:00).

Kisataan reilun pelin hengessä: karttoja ei kurkita ennen ajanoton käynnistystä, tuloksiin tutustutaan vasta oman juoksun jälkeen ja joukkueen jälkipelit käynnistyvät sitten kun kaikki ovat käyneet maastossa.

Palaute

Lähetä tulosten tarkistuspyynnöt, tieto hävinneistä rastilipuista, kysymykset sekä muu palaute Firmaliigan palaute-lomakkeella tai sähköpostilla firmaliiga@helsinginsuunnistajat.fi 

Ohjeet kuntoilijoille

Nämä ohjeet koskevat pääosin kisajoukkueiden toimintaa. Kuntoilijat keskittyvät nauttimaan radoista ja maastoista ilman tulospaineita. Kuntoilijoiden ohjeistus lyhyesti:

 • Toivomme, että kuntoilijat suunnistavat omatoimisesti keskiviikosta lauantai iltaan
 • Joukkuenjohtaja tilaa joukkueen yhteisen, erikseen noudettavan karttapaketin kaikille omatoimisesti suunnistaville (sekä kisaajat että kuntoilijat) ja vastaa karttojen jakelusta
 • Jos haluat käyttää Virtuaalista tulospalvelua ja Reittipalvelua kuten kisaajat:
  • toimi kisaohjeiden mukaan
  • ÄLÄ tallenna joukkueen nimeä (“seura”) tuloksiin
 • Pysäköi omatoimisesti sallituille, turvallisille paikoille. Siirry lähtöön ohjeiden mukaan.

Ohjeet tiistain kisatapahtumaan

Ennen kisaa joukkueenjohtaja nimeää kisajoukkueen kokoonpanon ja ilmoittaa omatoimisesti suunnistavien määrän (pyydä linkki joukkuelomakkeelle jos vanha ei ole tallessa). Kisaaja voi juosta tiistain tapahtumassa tai omatoimisesti.

Pysäköi toimitsijoiden opastuksen mukaan. Siirry suoraan oman ratasi lähtöön, säilytä turvallinen etäisyys kun odotat omaa lähtövuoroasi. Lähdöt 16:30-18:30, maali sulkeutuu 20:00.

Ajanotto hoidetaan emit-järjestelmällä, ilman tarkistuslipukkeita, gps-reittijälki toimii varajärjestelmänä. Maalileiman jälkeen tulosten luku tapahtuu itsepalveluautomaatilla ja itkumuuri palvelee jälkikäteen virtuaalisesti.

Firmaliiga-tapahtuman palveluja on karsittu etäisyyksien säilyttämiseksi ja käsikosketusten välttämiseksi. Ei ilmoittautumista eikä myyntiä, ei emit-lainakortteja, kompassien tai karttamuovien lainausta, avainsäilytystä, juomahuoltoa tai tulostelttaa. Käsidesiä on saatavilla sekä lähdössä että maalissa.

Ohjeet omatoimiseen suunnistukseen

Lue ainakin tämä:

 • Joukkueenjohtaja tilaa joukkueen yhteisen karttapaketin kaikille omatoimisesti suunnistaville ja vastaa karttojen jakelusta
 • Kartan saa avata vasta lähdössä kellon käynnistyksen jälkeen.
 • Tarvitset urheilukellon tai muun laitteen gpx-jäljen tallentamista varten virtuaaliseen tulospalveluun.
 • Maastoon pääsee kisatapahtuman jälkeen keskiviikosta lauantai-iltaan. Tulospalvelu sulkeutuu lauantaina klo 22.00 ja virtuaalinen itkumuuri sunnuntaina klo 12:00.
 • Pysäköi itsenäisesti ja turvallisesti sallituille paikoille lähistöllä.
 • Siirry lähtöpisteeseen (kolmio). Lähdön ja maalin sijainti on merkitty karttapaketin ohjesivulle.
 • Käynnistä kello/laite ja gpx-jäljen tallennus. Nyt saat avata kartan.
 • Suunnista kartan mukainen rata. Rastit on merkitty rastilipuin ja kuitunauhoin. Tarkista rastikoodit.
 • Maalissa pysäytä kellosi/laitteesi vasta kun olet juossut maaliympyrän läpi. Tallenna suoritus.
 • Lataa gpx-jälki virtuaaliseen tulospalveluun ohjeiden mukaanTulospalvelu laskee loppuajan ja tarkistaa “rastileimat” gpx-jäljen perusteella.
 • Lähetä tarkistuspyyntö itkumuurille, jos tuloksesi on hylätty väärin perustein. Kaikki omatoimisesti muokatut tulokset hylätään.
 • Kisakohtaiset tulokset sekä Reittipalvelu ovat heti käytettävissä.
eväät

Firmaliigan video-ohjeet

Firmaliigan ohjeita täydennetään myös videoina Iltarastit YouTube-kanavalla.

Kanavalta löytyy myös kokemattomille suunnistajille erittäin tarpeellinen selviytymispakkaus kevään Firmaliigaan: Suunnistus Nuuksiossa.

Turvallisuus

Metsä on turvallinen paikka liikkua ja omatoiminen suunnistus on turvallista, kun toimimme vastuullisesti toisemme huomioiden. Sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät.

Muista myös omatoiminen huolenpito. Jos kuljet yksin, ilmoita aina etukäteen minne menet ja koska palaat. Tarvittaessa ota kaveri tai ainakin kännykkä mukaan matkaan! Tilanteen vaatiessa soita hätänumeroon 112.

Omatoiminen suunnistus

Kisakartan saa avata vasta lähtöpisteessä ajanoton käynnistyksen jälkeen.

KISAPAIKALLA pysäköi itsenäisesti ja turvallisesti sallituille paikoille lähistöllä. Siirry ohjekartassa kolmiolla merkittyyn lähtöpaikkaan.

LÄHTÖ on merkitty maastoon rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Lähtö” lapulla. Käynnistä kellosi/laitteesi ajanotto ja gpx-jäljen tallennus lähtöpisteessä. Nyt saat avata kartan. Poista ohjesivu kartan päältä ja taita se suojamuoviin kisakartan taakse. Lähde matkaan kohti K-pistettä (kolmio kisakartassa) ja suunnista karttasi mukainen reitti.

RASTIT Rastit on merkitty rastilipuin ja sinisin kuitunauhoin. Tarkista rastilippuun kiinnitetty rastikoodi. Eri ratojen rasteja on lähekkäin.

MAALI on merkitty rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Maali”-lapulla. Pysäytä kellosi/laitteesi vasta kun olet juossut maaliympyrän läpi. Gps-jäljessä on pieni viive, virtuaalinen tulospalvelu huomioi maalirastin ohituksen.

KISAN JÄLKEEN tallenna tuloksesi ja lataa gpx-jälkesi ohjeiden mukaan kisan virtuaaliseen tulospalveluun. Tallenna joukkueesi nimi (“seura”) karttalähetyksen osoitetarrassa ja osallistujalistassa näkyvässä muodossa. Kuntoilijat jättävät “seura”-tiedon tyhjäksi.

lähtö 1
lähtö 2
lähtö 3

Virtuaalinen tulospalvelu

Omatoimisen suunnistuksen ajanotto tapahtuu juoksijan omalla gpx-jäljen tallentavalla urheilukellolla tai vastaavalla laitteella. Jälki ladataan kunkin kisan virtuaaliseen tulospalveluun ja siitä lasketaan loppuaika sekä väliajat. Myös rastien “leimaukset” eli rastilla käynti tarkistetaan, ohitetut rastit aiheuttavat hylkäyksen. Tulos hylätään, jos reittijälkeä on muokattu.

Tuloksen lataus Virtuaaliseen tulospalveluun

 • Avaa kisan online-tulossivu ja valitse sivun yläreunasta “Lisää tulos
 • Anna nimesi muodossa “Sukunimi Etunimi
 • Anna joukkueesi nimi (“seura”) tarkalleen siinä muodossa, joka näkyy postitse saamassasi karttapaketissa ja Firmaliigan joukkuesivulla. Kuntoilijat jättävät tämän kohdan tyhjäksi.
 • Valitse ratasi (“sarja”)
 • Paina “Valitse gpx-tiedosto” ja valitse tiedosto, jossa on gpx-muotoon tallennettu reittijälkesi
 • Nyt näet tulospalvelun laskeman loppuajan, väliajat ja leimojen tarkistukset
 • Lopuksi tallenna tiedot tulospalveluun painamalla “Lisää tulos” nappia alareunassa.

Jos tuloksesi on hylätty mielestäsi aiheetta, lähetä tuloksen tarkistuspyyntö Firmaliigan palaute-lomakkeella tai sähköpostilla firmaliiga@helsinginsuunnistajat.fi

Tulos, analyysi ja reitti ovat nähtävissä heti tallennuksen jälkeen.

tulospalvelu 1
tulospalvelu 2
tulospalvelu 3

Reittijäljen lataus Reittipalveluun

Firmaliigan kevään kisoissa on käytössä myös Reittipalvelu (Jarkko Ryypön routegadget.net/gps_tracking). Reittipalvelu korvaa normaalisti Firmaliigassa käytetyn Reittihärvelin. Kun lataat gpx-jälkesi Reittipalveluun, voit seurata reittiäsi ja muiden kisaajien kulkua kartalla.

 • Napsauta auki latauslinkki (jokaisella kisalla ja lohkolla oma linkki), joka löytyy kunkin kisan omalta sivulta
 • Anna nimesi
 • Valitse oman reittisi gpx-tiedosto koneeltasi
 • Paina “Lataa gpx

Rettipalveluun ladatut reitit löytyvät kisan tulostiedoista. Avaa haluamasi kisa ja lohko, napsauta haluamasi reitit näkyviin vasemman alareunan listasta, Reitillä on kolme tilaa: “häntä” / koko reitti / piilotettu. Huomaa aikajana-säädin kuvaruudun alareunassa. Klikkaamalla karttaa hiiren oikealla näppäimella saat lisätoimintoja.

Vinkkejä hyväksyttyyn tulokseen

 • Toiminta lähdössä: Kulku lähtöön opaskartalla. 1) Siirry lähtöön 2) Käynnistä reitin tallennus kellossa/laitteessa 3) Avaa kartta ja lähde liikkeelle!
 • Tarkista rastikoodit: Firmaliigassa eri ratojen rasteja on lähekkäin. Tarkista rastikoodi ja varmista, että kävit juuri oman ratasi rastilla. Kartassa ja rastimääritteissä näkyvä rastikoodi löytyy rastilippuun kiinnitettynä.
 • Varmista maalileima: Tee maalin “läpijuoksu” eli pysähdy ja pysäytä kello/laite vasta kun olet maaliympyrän ulkopuolella. Ajanotto pysähtyy automaattisesti maalipisteen kohdalle kuten väliajat rastipisteissä. Gps-jälki syntyy pienellä viiveellä ja ajanoton pysäytys liian aikaisin voi katkaista jäljen jo ennen maalia jolloin maalileima jää puuttumaan.
 • Älä muokkaa gpx-jälkeä: Firmaliigassa gpx-jäljen muokkaus on kielletty. Tulos hylätään, jos reittijälkeä on muokattu.

Suunto-laitteiden gpx-jälki

Suunto on uusimmissa laitteissaan/palveluissaan hylännyt suoran tuen reittijälkien gpx-muotoiselle käsittelylle. Suunnon palvelusta saatava gpx-jälki ei sisällä aikaleimoja eikä siis kelpaa virtuaaliseen tulospalveluun eikä Reittipalveluun. Suunto appin voi kytkeä esim Stravan palveluun, josta voi tallentaa toimivan gpx-tiedoston. Toinen vaihtoehto on tallentaa jälki Suunnon palvelusta FIT-muodossa ja muuntaa se gpx-muotoon. Onnistuneita reittien FIT->gpx -muunnoksia on tehty ainakin www.alltrails.com -palvelussa.

Gpx-reittijäljen tarkistus

Lähtökohta reittijälkien tarkistuksessa on kisaajien tasapuolinen kohtelu. Tulos hylätään vain, jos todetaan suunnistajan selvä virhe rastin “leimauksessa” tai reittijälki on huomattavan epätarkka. Valitettavasti gpx-reitin tallennuksen virheille ei ole varajärjestelyä.

 • Suunnistaja kulkeman reitin tulkinta tehdään vain tallennetun gpx-jäljen perusteella. Suunnistajan oma tai muiden kertoma ei vaikuta tulkintaan.
 • Tarvittaessa tulkittava gpx-jälki pyritään kohdistamaan lähistöllä olevien kohteiden avulla (polut, ylitsepääsemättömät esteet).
 • Tarvittaessa huomioidaan muut gpx-jäljet samassa kohdassa (kartan kohdistusvirheet, maaston aiheuttamat systemaattiset virheet paikannukseen).
 • Tulos hylätään, jos sunnistaja on käynyt väärän radan rastilla oman sijaan.
 • Tulos hylätään, jos suunnistaja on “oikaissut” eli jättänyt rastin kokonaan väliin.
 • Tulos hylätään, jos gpx-jälki on niin epätarkka tai virheellinen, että suunnistajan kulkua ei voi päätellä.
 • Tulos hylätään, jos gpx-jälkeä on muokattu tai jos siitä puuttuvat aikaleimat.
 • Tulos tulkitaan suunnistajan eduksi ja hyväksytään, jos joku edeltävistä hylkäysperusteista ei ole selvä.

Yhteystiedot

Helsingin Suunnistajat

Matti Kaasalainen, firmaliiga@helsinginsuunnistajat.fi